6. Egykori kóser mészárszék, Schwarcz Ernő
Kossuth tér


Az Upponyban született Schwarz Ernő először Újpesten, mészáros sógora mellett lett segéd, majd Rákospalotán dolgozott. Mivel ki akarta tanulni a kóser földolgozást is, a Kazinczy utcai Rebenwurzl szalámigyárban lett segéd. 1936-ban a feleségével költözött Pestszenterzsébetre. Az Új Élet című lapban ugyanis megjelent egy hirdetés, amelyben a város kóser mészárost keresett. Az üzlet a városházával szemben volt, a család pedig az oldalsó kis utcában lakott, egy nagy földszintes házban.
Schwarz szerint az erzsébeti zsinagógába csak neológok jártak, akik délután nem imádkoztak. Amikor ortodox apósa feljött Nagyecsedről, többen összeálltak és kivettek egy lakást, ahol imádkozhattak. A minjan - rajta és apósán kívül - egy termény-nagykereskedőből és két segédjéből, Rossmann bácsiból és két fiából, Singer szabóból, továbbá bizonyos Fleischmannból tevődött össze.
Schwarz Ernő további életéről a Centropa oldalán lehet olvasni, az alábbi linkre kattintva:
https://www.centropa.org/hu/biography/schwarz-erno

A kóser jelentése megfelelő, azaz a zsidók számára rituális szempontból fogyasztható ételek és italok elnevezése.
A vonatkozó előírások alapjait a Tóra tartalmazza.
A következőkben a legfontosabb szabályokat vesszük végig. Zsidó csak meghatározott állatokat és azok származékait fogyaszthatja, minden más tilos. Húst és tejtermékeket nem szabad együtt fogyasztani, főzni, vagy akár azonos tányért használni hozzájuk.Éppen ezért a sokszor más – más színű (tejes -kék, húsos – piros) vagy mintájú edények segítik a megkülönböztetést. Létezik egy ún. párve csoport is, amelybe olyan ételek tartoznak, amelyek egyik kategóriába sem tartoznak. A fogyasztható állatokat különleges módon kell levágni, illetve vérüket eltávolítani.
- Nézz utána, hogy mi az a hekser? Ki jogosult ennek adására?